Nordhordland Reiselivslag


Forside

Kart

Nordhordland Guide

Attraksjoner

Aktiviteter

Arrangement

Shopping & Souvenirs

Vandring

Båtliv / Fiske

Reisetips

Overnatting / Servering

Kommuner

Medlemsbedrifter

Kontakt oss

Om oss

Bildegalleri

Video fra Nordhordland

FAQ

LenkerNordhordland Reiselivslag
Postadresse:
Boks 108,
N - 5903 IsdalstøExplore Fjord Norway


Til Nordhordland fra Bergen

Fra Bergen kjører du E39 nordover mot Sognefjorden. Følg E39 via Åsane til Vågsbotn, og videre over Nordhordlandsbrua og du kommer til Knarvik, regionssenteret i Nordhordland.
vardetangenVardetangen i Austrheim kommune-
det vestligste punktet på fastlands Norge!

Turløype i utmarksområdet nord-vest for Fonnes fører oss fram til Vardetangen, vestlegaste punktet på fastlandsnorge ( 4o 56" 43,182 Ø Gr ).


Turløype 

Vi kommer fram til turløypa ved å ta av fra Rv565 på Fonnes (Ervikdelet) (1) og følger enten vegen fram til gamle snøggbåtkaien/ekspressbåtkaien (2) eller vegen til Ervik (6).

Løypa er en rundløype som kan deles opp i alternative turer, se kartet:

1. Rundløype gjennom hele løypa med startpunkt (parkering) enten ved gamle snøggbåt/ekspressbåtkaien i Nordre Fonnesvågen (2) eller ved kaien i Ervik (6). Lengde ca. 5 km. Fra snøggbåtkaien og til Ervik går løypa på opparbeidet tursti gjennom lett terreng. Resten av turen fra Ervik (6) via Fonnes (Ervikdelet) (1) og tilbake til gamle snøggbåtkaien (2) følger løypa kommunal veg.

2. Tur fra gamle snøggbåtkaien (2) til Vardetangen (den nye ekpressbåtkaien) (5) (ca. 1,5 km) og retur samme veg.

3. Tur frå Ervik (6) og til Vardetangen (5) (ca. 1,3 km) og retur samme veg.

Denne gjennomgangen av løypa starter ved gamle snøggbåtkaien, (2) der ekspressbåtene mellom Bergen og Sogn/Nordfjord tidligere hadde stoppested på veg nordover fra Bergen og siste stoppested på veg sørover. Her er det god parkeringsplass.

I første delen av løypa fram til Årevikane (3) kan man ta med barnevogn. I Årevikane er det offentleg badeplass med toalett. Badeplassen er barnevennleg med langgrunn sandstrand. Det går og sti mellom mellom Årevikane og Tresvik (4).

Fra Årevikane går stien videre langs stranda med utsyn mot Fensfjorden og Gulen kommune på andre siden av fjorden.

Det er ikke noe uvanlig syn om vi får se tankbåter som ligger oppankret på rekke og rad ute på Fonnesflaket og venter på å kunne reise til eller fra oljeraffineriet på Mongstad.

Etter en kort motbakke er vi oppe på Vardetuva. Nå ser vi Vardetangen (5), vestligste punktet på fastlandsnorge, markert med en stor steinvarde. Ved siden av varden er det laget til rasteplass og det er lagt ut «turbok» som vi kan skrive navnet vårt i. Med sitt vide utsyn mot fjellene i øst, fjorden i nord og øygarden i vest, er Vardetangen et vakker sted når været er i godlag! Men når kuling og storm blåser opp fra nord eller nord-vest, er det heller en barsk opplevelse å holde seg på denne vesle tangen som har Fensfjorden som nærmeste nabo.


Fiske 

Rundt Vardetangen er det fint å fiske fra land etter torsk, lyr og pale.


Fonnesstraumen & Kilstraumen

Fra Vardetangen går vi langs høydedraget innover mot Ervik (6). Terrenget er flatt og åpent der lyngen dekker det meste. I øst ser vi det store oljeanlegget på Mongstad, og i sør-vest innløpet til Fonnes-straumen og Kilstraumen.
Stien ender ved kaien i Ervik (6). En mindre skyssbåt («Fergen») gikk i rute mellom Ervik og Mastrevik fram til bruene over Fonnes-straumen og Kilstraumen kom i 1971.

Fra Ervik kan vi følge bygdevegen opp til Fonnes (1) og videre ned gjennom Tresvik og fram til gamle ekspressbåtkaien/parkeringsplassen (2). Langs det meste av vegen ligger det gardsbruk og gardstun. Når vi kommer ned mot Nordre-Fonnesvågen, ser vi nausta ligge tett i tett rundt vågen og forteller at sjøen og fisket har vært viktig leveveg for mange.


Vardetang pins

Det er laget en pins fra Vardetangen. De som ønsker å ha Vardetangpins som bevis på at de har vært på det vestligste punktet på fastlandsnorge, kan få pins ved å kontakte Austrheim kommune, opplysningstjenesten, tlf. 56162000