Nordhordland Reiselivslag


Forside

Kart

Nordhordland Guide

Attraksjoner

Aktiviteter

Arrangement

Shopping & Souvenirs

Vandring

Båtliv / Fiske

Reisetips

Overnatting / Servering

Kommuner

Medlemsbedrifter

Kontakt oss

Om oss

Bildegalleri

Video fra Nordhordland

FAQ

LenkerNordhordland Reiselivslag
Postadresse:
Boks 108,
N - 5903 IsdalstøExplore Fjord Norway


Til Nordhordland fra Bergen

Fra Bergen kjører du E39 nordover mot Sognefjorden. Følg E39 via Åsane til Vågsbotn, og videre over Nordhordlandsbrua og du kommer til Knarvik, regionssenteret i Nordhordland.
Lindåsslusene 

Lindåsslusene - sjøsluser

 

100 år i 2008 

Lindåsslusene ligger som et fascinerende urørt kulturminne i Nordhordland, mellom Lurefjorden og Lindåsosane. 

Gjennom dette helt spesielle fjordbassenget / marine innsjøen, går Den Indre Farleia langs kysten.

Den indre farleia 
I tusener av år har farleia fra Bergen, gjennom Alverstraumen, Lurefjorden og straumane i Austrheim vært en svært viktig del av ferdselsåra langs norskekysten. De mange straumane kunne være stride å forsere med små farkoster og det var heller ikke ufarlig. Farleia var merket og tilrettelagt med venteplass ved straumane og fjerdingsmerke langs leia.

1908 - stod slusene ferdig 
Da dampbåtene inntok fjordene på slutten av 1800- tallet ble farleia merket med fyrlykter og straumane rensket. For at fjordabåten skulle kunna ta seg helt inn til Lindåsbygda, ble de svært stride straumane mellom Lurefjorden og Lindåsosane temt med sjøsluser. Slusene stod ferdig i 1908 og var i drift helt frem til 1963. Siden den tid har sluseanlegget stått urørt.

Restaurert
 
Lindåsslusene har blitt restaurert slik at de kan taes i bruk igjen. Arbeidet er både et nasjonalt 2000-års prosjekt og et 100-års prosjekt for sjøslusene.

Restaurerte Lindås sjøsluser, sammen med synliggjøring av den historiske bruken av Den Indre Farleia gjennom Nordhordland, er et vakkert og spennende reisemål for opplevelse, rekreasjon og undervisning.


Lindåsslusene, Hordaland Fylkeskommune

 

Tidevannstabell Lindåsslusene